Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Кои килими са подходящи за подово отопление?

Кои килими са подходящи за подово отопление

Килими подходящи за подово отопление

Кои килими са подходящи за подово отопление? Подовото отопление става все по-популярен метод за поддържане на домовете хубави и препечени. Особено тъй като освобождава пространството на стената, което иначе заема от радиатори, и осигурява равномерно разпространение на топлината в стаята. И все пак много хора се притесняват за безопасността на поставянето на килими или дизайнерски килими върху отопляеми подове. За щастие, все още е възможно да украсите подовото си пространство. Въпреки окабеляването или тръбите, които се крият под подовата ви настилка. Все пак има няколко фактора, които ще трябва да вземете предвид, преди да изберете вашите съвременни килими или пътеки, които да бъдат поставени на вашия отопляем под.

Евтини модерни килими с безплатна доставка може да разгледате тук!

Електрическо подово отопление или водно подово отопление

Преди да помислите за подходящ килим, изберете между двата вида подово отопление:

  • Отоплението на водна основа работи чрез свързване на мрежа от тръби за гореща вода към котела, като внася околна топлина в помещението. Системата е обемиста, така че може да се наложи подът ви да се повдигне леко по време на инсталация. Подовото отопление на водна основа е по-скъпо за инсталиране, но сметките за отопление през годините трябва да бъдат много по-малко от електрическото подово отопление, така че е добра дългосрочна инвестиция.
  • Електрическо подово отопление, състоящо се от гъвкави подложки/плочки, съдържащи електрически кабели, които осигуряват източника на топлина, които са монтирани под подовата настилка.

Как килимите реагират на подово отопление

Докато подовото отопление на водна основа обикновено не се влияе от килими или пътеки, трябва да бъдете малко по-внимателни с електрическото подово отопление. При последното килимът може да действа като изолатор, като пречи на циркулацията на топлината, което потенциално може да доведе до повишаване на разходите за електроенергия. Това може да навреди на дървените подове, които трябва да се нагряват само до 27°C, което ги прави уязвими към всякаква топлина. Оптималният избор е килим, който не задържа твърде много топлина, в идеалния случай направен от висок процент естествени влакна. Ръчно плетен килим е идеалният избор.

Материали, форми и размери на килими подходящи за подово отопление

Килимите, изработени от естествени влакна, са подходящи за системи за подово отопление. Тъй като пренасят топлината и я освобождават бързо, така че е най-добре да изберете килим от вълна, коприна или хесенски материали. Когато решите да поставите килим на вашия отопляем под, най-добре е да не покривате цялата площ на пода. Тъй като оставянето на част от пода “отворено” ще позволи разпространението на топлината в стаята ви. Също така е важно да се вземе предвид подредбата на мебелите. При подовото отопление е най-добре да имате цялостно подреждане в стил, където килимът стои пред. А не под мебелите, като по този начин позволява на пода да “диша”.

Фактори при поставяне на килими върху отопляем подТрябва да се вземе предвид вида на подовото отопление, преди избора на килим. Важно е килима да не покрива съществена част от пода. Подредбата на мебелите също е фактор, който трябва да се вземе под внимание.
Подходящи килими за подово отоплениеНай-подходящи килими за подово отопление, са тези, които на задържат много топлина. Оптимално, те трябва да са произведени от естествени влакна. Такива килими са ръчно плетените.
Недостатъците при поставянето на килими върху подово отоплениеКилимът може да изолира топлината. Това може да попречи на правилната циркулация и да повиши разходите за електроенергия. Поради тези причини е важно да заложим на подходящ килим за подово отопление.
ДоставкаНадеждна доставка с куриерска фирма Speedy. Отстъпка от цената при плакане с карта онлайн или по банков път. Доставка в рамките на 7-12 работни дни.

Най-търсени

Категории публикации