Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Персийските килими отново на мода

Персийските килими отново на мода

Персийските килими отново на мода

Персийските килими, и в миналото, и сега ни изумяват с уникалната си красота и високо качество. Интересното е, че технологията за производство на персийските килими е преминала хиляди векове и е останала практически непроменена и до днес.

Персийският килим се е смятал за знак за висок статус, за финансово благополучие.

За персите този килим е бил не само луксозен предмет. Според вярванията им, Бог е създал света в рамките на една седмица и завършвайки създаването на земята, той я е увил в цветен килим от гори, морета и полета, който е бил здраво държан от високите планини. Персийският килим е бил символ на Вселената, а не просто предмет на интериора.

Най-старият персийски килим е изтъкан за един от падишахите преди много стотици години и се е състоял от златни нишки, камъни и други скъпоценни елементи. Размерът на килима също е бил впечатляващ, защото е бил широк около тридесет метра и дълъг повече от сто метра. Тази уникална красота е създавана от големите майстори в продължение на не една година, но в крайна сметка персийската война не е позволила килимът да бъде запазен. Той бил разделен на много части и отнесен на различни места.

Персийските килими са изящни. Притежателите на персийски килим постилат пода на стаята не просто с килим, а с истинско произведение на изкуството. Просто е невъзможно да се повтори орнамента и шарката на един килим. Истинският персийски килим продължава да бъде шедьовър на изкуството и в наше време.

Персийските килими са винаги на мода

Не всяка страна, дори  и сега, в наше време, може да се похвали с пресъздаване на истински персийски килим. Иран продължава да води в производството, както е било и преди много векове. Отличителните черти на иранските персийски килими са естествените материали, от които са създадени, плътността на килимите; неповторимите рисунъци, богатството на цветовете.

Персийските килими могат да бъдат завещани на следващите поколения. Те са здрави, дълготрайни, изработени са от висококачествени тъкани и материали.

Избор на персийски килим за дома

Към какъвто и вид персийски килим да се насочите, едно е сигурно, няма да сгрешите.

Той може да бъде с флорални мотиви, с разнообразни цветове и мотиви, изящен и богат на цвят. Може да се насочите към персийски килим с геометрични фигури, ако сте почитатели на по-изчистения дизайн.

Или пък класически персийски килим в по-неутрални цветове, който е семпъл и перфектен в същото време, и който идеално се вписва и съчетава с останалите мебели в помещението.

Най-търсени

Категории публикации