Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 3% отстъпка при поръчки над 300 лв.

История на люлеещите столове

История на люлеещия се стол

    Представете си, че седите на дървена палуба с летви, слушате ритмичния хор на вятърни камбанки, есенни листа, падащи едно върху друго, и мекото поклащане на люлеенето напред-назад в люлеещия се стол. Докато го правите, ние ще споделим историята на люлеещите се столове и как американците са използвали тази уникална мебел през историята до днес.

    Историята

    Историята на люлеещия се стол започва в градините и на верандите. Като външни мебели оригиналните им дизайни бяха прости – те бяха конвенционални столове с две парчета извито дърво, прикрепени към дъното от двете страни на седалката.

    Ранна американска история на люлеещия се стол

    Не е ясно дали ранните люлеещи се столове произхождат от Англия или Съединените щати в началото до средата на 1700 г. Има достатъчно източници, които водят до производители на мебели от английски произход, базирани на люлеещи се креватчета и дървени люлеещи се кончета. Знаем, че думата люлеещ се стол влиза в Оксфордския английски речник през 1787 г.

    Независимо от това, люлеещите се столове стават широко популярни в САЩ от началото на 1800 г. като мебели за открито, особено от викторианската епоха. Те се превърнаха в емблематичен стол в американската култура, до степен да бъдат посочени от New York Times като „най-американската от всички форми на мебели“.

    Мнозина смятат, че Бенджамин Франклин е изобретил люлеещия се стол, а други казват, че това са английски дърводелци през 1800 г. Той все пак използва няколко от тях, от които монтира опори за краката и конкретен вентилатор, задвижван от педала.

    През осемнадесети век повечето северноамерикански заселници са използвали пейки, табуретки и подобни видове столове. Столовете с опора за гърба и подплатени седалки се използват предимно в по-богатите домове, но това се промени с разрастването на фабриките за масово производство. Тогава са направени някои от най-известните антични люлеещи се столове от 1800-те и 1900-те години.

    Първо използване на люлеещи се столове

    Има причина да се смята, че първите люлеещи се столове са предназначени да помагат на заетите майки да люлеят бебетата си, като в същото време ръцете им са свободни за други домакински задължения, като плетене и шиене. Това разбира се остава и до днес като най-успешният детски стол за всички времена. Плавното движение напред и назад е непобедимо за кърмещи майки и възрастни хора.

    Модерни люлеещи се столове

    Както можете да видите, историята на люлеещите се столове е американска като ябълков пай. Точно както конвенционалните столове, изработени в Англия и Франция, преминаха през естетически трансформации, така и люлеещите се столове в Америка се промениха с времето, като същевременно запазиха своята структурна цялост.

    Еволюцията в люлеещите се столове

    Нежното полюшване на люлеещия се стол е пленявало сърцата и умовете от векове, надхвърляйки култури и поколения. Историята на люлеещите се столове е завладяваща история, която преплита комфорт, майсторство и иновация. Изящни колекции от люлеещи се столове съживяват носталгията по това класическо произведение, като същевременно представя модерни дизайни, които въплъщават елегантност и релакс.

    Най-търсени

    Категории публикации