Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Витамин Д – кога е добре да се пие

Витамин Д

Витамин Д е витаминът, който тялото ви може да произвежда, когато грее слънце, като се разхождате в парка или четете на балкона. Витамин Д, известен още като „слънчев витамин“, участва в различни процеси в организма. Адекватното снабдяване с витамин D е особено важно за вашите деца. Нека да видим коя дозировка е правилната.

Какво представлява витамин Д?

Витамин D всъщност не е витамин. Според дефиницията витамините не могат да се произвеждат в достатъчни количества от самия организъм и затова трябва да се приемат чрез храната. Вие сами произвеждате витамин D с помощта на слънцето. Тъй като витамин D се превръща допълнително от тялото в калцитриол, хормон, тази група вещества всъщност е прохормон.

Въпреки това, поради исторически и практически причини, той обикновено се нарича витамин D. Способността сами да произвеждате витамин D3, други същества също го имат. Следователно, част от вашите нужди от витамин D могат да бъдат получени от животински храни. Тъй като концентрацията в повечето продукти е доста ниска, тялото в крайна сметка трябва да покрие 80-90 процента от нуждите си чрез слънчева светлина и синтеза на витамин D от кожата.

Синтез на витамин D

Как тялото ви произвежда витамин D3 от слънчева светлина? Това се случва на няколко етапа, в които се създават различни форми на витамин D3. Когато слънчевата светлина стигне до кожата ви, тя реагира със 7-дехидрохолестерол, който впоследствие образува витамин D3, който е известен в технически термини като холекалциферол. Това е химично съединение от групата на секостероидите. След това холекалциферолът се превръща в калцидиол в черния дроб и накрая в калцитриол, хормон, в бъбреците.

Ефектът на витамин D

Ефектът на витамин D

Можете да извлечете нещо за ефекта на витамин D3 от химичните имена на формите на витамин D3 холекалциферол и калцитриол , по-точно: от думата компонент ” калций “. Предполагаемият витамин помага за усвояването и използването на калций и по този начин допринася за нормално ниво на калций в кръвта.

Така витамин D допринася за поддържането на вашите кости. Децата се нуждаят специално от витамин D за нормален растеж на костите. На този фон силно се препоръчват дълги часове игра на открито – разбира се, с правилната защита от слънцето.

Слънчевият витамин обаче е важен не само за най-малките, но и за възрастните хора – защото помага за намаляване на риска от падане, което е свързано с постурална нестабилност и мускулна слабост. Паданията са рисков фактор за фрактури при мъже и жени на възраст над 60 години и могат да бъдат сведени до минимум чрез здрави кости.

Витамин D също играе важна роля, защото спомага за поддържането на нормалната функция на имунната система както при деца, така и при възрастни.

Защитната система на тялото служи за защита на здравето и трябва да бъде снабдявана с витамини и минерали през цялата година. Като част от балансирана и разнообразна диета, има много начини да използвате естествени източници на витамин D, за да покриете нуждите си и в крайна сметка да поддържате имунната си система във форма.

Витамин С – ползи от приема

Каква е дневната нужда от витамин D?

Противно на това, което се предполагаше по-рано, дневната нужда от витамин D при хората почти не зависи от възрастта или пола. Според оценки на германски специалисти по хранене, всички хора на възраст от една година се нуждаят от серумна концентрация на 25-хидроксивитамин D от около 50 nmol/l (наномола на литър) витамин D.

Тази концентрация може да се постигне чрез така наречения ендогенен синтез чрез балансирано и разнообразно хранене в комбинация с достатъчно излагане на слънце.

Знаете ли, че слънцето не е достатъчно силно през месеците от октомври до март, за да осигури достатъчно производство на витамин D? Ако тялото може да попълни достатъчно запасите си от витамин D през лятото, това не е проблем. Въпреки това, през зимата трябва да обърнете повече внимание на диетата си. И ако е необходимо, да следите нивата на витамин D.

Между другото, предозиране чрез образуване на витамин D през кожата не е възможно, но разбира се не трябва да прекалявате със слънчевите бани, за да избегнете слънчево изгаряне.

За липса на ендогенен синтез, са определени прогнозни стойности за подходящ прием.

Витамин D при липса на ендогенен синтез µg/ден

Деца (1 до под 15 години)                                    20 µg

Юноши и възрастни (15 до под 65 години)      20 µg

Възрастни (над 65 години)                                  20 µg

Бременни жени                                                    20 µg

Кърмещи жени                                                     20 µg

Защо витамин Д е толкова важен за децата?

Защо витамин Д е толкова важен за децата

Децата са във фаза на растеж, в която костната структура се развива решително. Витамин D, с неговото значение за усвояването на калция, играе важна роля тук. Съответно, децата се нуждаят от витамин D и калций за нормален растеж и развитие на костите. Поради тази причина кърмачетата обикновено получават профилактика с витамин D и се снабдяват с добавки с витамин D ежедневно.

Причините за дефицит на витамин D3 при по-големи деца са най-вече въпрос на това как прекарват свободното си време. Ако това все повече се прекарва на закрито, вместо на открито, дори през лятото и когато времето е слънчево, целогодишното снабдяване с достатъчно слънчева светлина намалява.

Затова е най-добре редовно да прекарвате време на открито с любимите си хора. По този начин вашето семейство ще получава достатъчно важна слънчева светлина и ще поддържа силна имунна система. Достатъчното движение гарантира не само здравословен начин на живот, но и много забавление!

Моля, обърнете внимание, че новородените и малките деца до две години не трябва да се излагат на слънце твърде дълго. Тъй като кожата на бебетата е все още твърде чувствителна за продължително излагане на слънчеви лъчи. За тях вече споменатите профилактични мерки действат и предотвратяват недостиг на витамин D3.

Най-търсени

Категории публикации