Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Витамин С – ползи от приема

витамин Ц

Ежедневно нашата храна ни осигурява много важни хранителни вещества. И витамин С също е важна част от разнообразната и балансирана диета. Особено важно е децата да получават достатъчно витамин С с храната си. Нека видим какви са ползите от приема на витамин С за тялото и в кои храни може да се намери той.

Витамините са органични съединения, които поддържат определени функции в тялото. Тъй като нашето тяло не може да произвежда много от тях само, то се нуждае от допълнителен прием, за да остане здраво и функционално.

Един от най-важните витамини за организма е така наречената  аскорбинова киселина, която е известна и под по-разпространеното й име витамин Ц.

Поддържа тялото в множество от неговите функции. Той е особено известен като поддръжник на важен защитен механизъм – нашата имунна система.

Тъй като имунната система на децата все още не е напълно развита, трябва да се наблегне специално на балансираната диета. Особено в студения сезон, когато имунната система работи на пълни обороти, достатъчното количество витамин може активно да допринесе  за подпомагане на детската имунната система.

Какви са особеностите и ефектите на витамин С?

ефектите на витамин Ц

Както вече споменахме, витаминът е много важен за нормалното функциониране на имунната система. Той обаче има много други функции, тъй като допринася за:

  • Нормална психологическа функция
  • Нормалното функциониране на нервната система
  • Нормален енергиен метаболизъм
  • Намалява появата на умора
  • Осигурява защита на клетките от оксидативен стрес

Допринася и за образуването на колаген, който е важен за нормалното функциониране на кръвоносните съдове и кожата. Колагенът също е част от функционираща съединителна тъкан – доста дългосрочна инвестиция в здравето на децата и възрастните.

Взаимодействие на витамин С с желязо

Специално свойство на добре познатия витамин е, че подпомага тялото при усвояването на желязото. От хранителна гледна точка, това предлага широка гама от възможности за убиване на два заека с един куршум –  чрез комбиниране на храни, съдържащи желязо, с храни, съдържащи витамин С, увеличеният прием на желязо е гарантиран при едновременен прием на витамини.

Месото и рибата, например, съдържат само малки количества витамин, но имат високо съдържание на желязо. Така че, ако комбинирате тези храни с пресни зеленчуци или някакъв плод за десерт, тялото усвоява желязото по-добре.

Кои храни съдържат много Vitamin C?

Намира се в големи количества в много храни. Известно е, че цитрусовите плодове имат високи нива на Vitamin C,  но в никакъв случай не са най-високите сред сортовете плодове. Със сигурност има много храни с високо съдържание на витамин, които вашите деца също ще намерят вкусни.

Плодове с много витамин Ц –  мг на 100 гр.

Касис                 177 мг                     

Ягоди                  57 мг                                                                                 

Портокал           45 мг                                                                  

Киви                   44 мг

Зеленчуци с много витамин Ц – мг на 100 гр.        

Зелен червен пипер                117 мг                      

Броколи                                         94 мг                      

Карфиол                                        64 мг                      

Спанак                                           51 мг

Стойностите винаги се отнасят само за суровия и пресен продукт. Тъй като Vitamin C е чувствителен към светлина, топлина и кислород, той може да се загуби по време на подготовката.   

Източници на Vitamin C през зимата

Източници на витамин Ц през зимата

Някои от изброените по-горе плодове и зеленчуци не са прясно налични през зимата или просто не вървят добре със студения сезон. За да осигурите на имунната система необходимата порция витамин, особено в  класическия сезон на настинките, можете да използвате хранителни добавки.

Плодове и зеленчуци –витамин С мг на 100гр

Шипка                                              1250 мг

Плодове от морски зърнастец     450 мг

Карфиол                                            112 мг

Бяло зеле                                            52 мг

Дневна нужда

Колко е дневната нужда от витамин Ц? За да се осигури оптимален и базиран на нуждите прием на витамин С, има насоки за препоръчителния дневен прием от експертите по хранене, които служат като ориентация. Дневната нужда от Vitamin C се определя от различни аспекти като възраст, пол, височина и тегло. В резултат на това витамините за деца трябва да се дозират по различен начин от този за възрастни.

Референтни стойности за Vitamin C – мг на ден

Деца (1-4 години)                       20 мг

Деца (4-7 години)                       30 мг

Деца (7-10 години)                     45 мг

Деца (10-13 години)                  65 мг

Деца (13-15 години)                  85 мг

Момичета (15-18 години)       90 мг

Момчета (15-18 години)         105 мг

Жени (от 19 години)                  95 мг

Мъже (от 19 години)                110 мг

бременни жени                         105 мг

кърмещи майки                         125 мг

Нужди на витамина по време на бременност

Бременните жени обикновено се нуждаят от по-голямо снабдяване с витамин С , тъй като те доставят на бебето си витамин С чрез пъпната връв по време на бременност. Кърмещите майки се нуждаят и от повече витамин С, който предават на бебетата чрез кърмата.

Вредно ли е предозирането?

Със здравословна и балансирана диета не е нужно да се притеснявате от предозиране на витамина. Това се дължи и на факта, че приготвянето на сурова храна значително намалява съдържанието на аскорбинова киселина. Например, ако децата ви ядат много плодове и зеленчуци през лятото, може да възникне  неволно предозиране на витамин С.

Обикновено този дисбаланс води само до диария и стомашно разстройство. По правило тялото просто изхвърля излишния витамин С с урината. Въпреки това, особено когато се появят такива реакции, не трябва да се консумира умишлено твърде много витамин С. При хранителните добавки трябва да се спазва препоръчителната дневна доза.

Специалистите препоръчват 2 порции плодове и 3 порции зеленчуци на ден като ориентир за дневното меню. Ако вие и вашето семейство обичате да пиете сок, чаша сок от гореизброените плодове също е добър вариант за набавяне на витамин С в организма.

Защо е полезен витамин Д, прочетете тук.

Най-търсени

Категории публикации