Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Маси за кухнята – модерни решения за всеки интериор

Маси за кухнята

Видове маси за кухнята

Разнообразието от различни видове маси може да обърка всеки. Размерите, моделите, материалите, цветовете, стила и видовете кухненски маси са толкова различни, че може да стане трудно да се направи правилният избор.

Как да намерите удобна и практична маса за кухнята, кой дизайн е по-добре да изберете – много потребители задават тези въпроси.

Характеристики и размери на маси за кухнята

За да разберете какъв размер и какъв тип маса за кухня е необходима, ще е нужно да се съобразите с това колко хора обикновено има в къщата. По ергономични показатели на един седящ човек са необходими поне 70 см маса, за да се чувства комфортно. Ако масата в кухнята е по-малка, тогава на всички седнали на нея може да им е тясно.

Когато едната страна на масата за кухня с квадратна форма (широчина най-малко 70 см) е до стената, на нея могат да се поберат трима души.

Кръгъл модел маса за кухнята трябва да има диаметър 90 см и повече. Ширината на правоъгълна маса обикновено е добре да е повече от 75 см. Ако кухнята е просторна, всякакъв вид маса ще свърши добра работа.

Материали за производство на маси за кухнята

В продажба по-често има модели на плотове, изработени от:

-MDF, който е предпочитаният вариант.

Фасадите на плота могат да имитират естествени материали. Мебелите за трапезария с MDF плот имат атрактивен външен вид, устойчиви са на механични повреди и влага (с изключение на зоните на кръстовището с ръба). Попадането на течност във фугата може да доведе до подуване и деформация на основата. Именно поради тази причина масите с MDF плотове имат не така дълъг експлоатационен живот.

-Дърво, което е най-популярният и традиционен материал.

Дървеният продукт е устойчив на влага, изглежда страхотно. И ако е покрит със специален състав, тогава той има свойства за отблъскване на мръсотия. Голяма дървена маса прави кухненския интериор скъп и солиден. Дървените мебели запазват свойствата си дълго време и при правилна грижа могат да издържат десетилетия.

-Естествен или изкуствен камък – най-трайният и издръжлив материал.

Каменният плот може да се изработи във всякаква форма. Ако е от изкуствен камък, може да бъде с различни цветове. Този материал има красив външен вид, здрав и устойчив е на механични повреди и има свойства за отблъскване на мръсотия. Освен това е лесен за поддръжка и е екологичен.

Стъкло, което подчертава ексклузивността и придава блясък на просторната кухня.

Стъклената мебел е подходяща и за малка стая, тъй като има ефект на невидимост, без да заема много място.

Керамични плочки с особено ефектен външен вид.

Тези маси се поддържат много лесно, просто ги избършете с влажна кърпа. Произвеждат се плочки, които имитират дърво или естествен камък (например мрамор). Често плотът е украсен с орнаменти или мозаечни шарки, съставени от малки плочки. Доста интересно решение е опцията, когато плочките, украсяващи плота, и плочките на кухненската “престилка” съвпадат по модел.

Пластмасата е популярен и често срещан материал.

Предимствата са лекота, лесна поддръжка, ниска цена, богат асортимент. В продажба има прозрачни и цветни пластмасови маси за кухнята. Пластмасата има устойчивост на влага, не се страхува от температурни крайности и ултравиолетова радиация, което осигурява на материала дълъг експлоатационен живот.

Някои видове кухненски маси са изработени от екзотични материали (рязани дърво) или комбинирани (стъкло и кожа). Поради високата си цена, такива модели се купуват само за изключителни кухненски интериори.

Най-търсени

Категории публикации