Батути

Показване на 1–12 от 15 резултата

Батути – видове, характеристика

батути

Батутът е универсално спортно съоръжение, което служи за забавление и тренировка едновременно. Сферата на приложението на батутите е широка: от детска площадка за скачане до симулатор за обучение на астронавти.

Видове батути

Видове батути

 • Професионални спортни

Това са батути, които се използват от спортистите (акробати и гимнастици) за тренировки и подготовка за спортни състезания. Те имат сгъваема конструкция и голяма площ.

Изработени са от висококачествен и здрав материал и следва да бъдат сертифицирани. Установяват се на открито или в спортен комплекс. Професионалните батути могат да се използват и в развлекателни центрове и плажове.

 • Улични

Използват се за скачане на открито. Подходящи за тренировки и забавления.

Има модификации с различни размери и форми: кръгли, правоъгълни, квадратни и дори осмоъгълни. Батутът може да се използва от един човек или няколко души.

 • Фитнес батути

Тези батути са предназначени за затворени пространства. Те позволяват да тренирате различни мускулни групи. При упражнения на фитнес батут се намалява натоварването на ставите и коленете. Лесен за използване и не заема много място.

 • Надуваеми батути

Тези атрактивни батути се използват като атракция за деца. Те са многофункционални, разноцветни устройства под формата на пързалка, някакъв приказен герой, замък и др..

Надуваемите батути са разделени на следните видове: мини надуваеми батути, улични надуваеми батути; домашни надуваеми батути, големи по размер, с допълнителни пързалки или басейн.

 • Любителски водни

Този батут представлява надуваем балон, върху който е опънато специално платно за скачане. Има и надуваеми тръби. Използва се за развлечения и дейности на открито. Може да се използва не само във вода, но и на суша.

Характеристики на батутите

батути за деца

Батутът се състои от следните съставляващи части: рамка, W-образни крака, пружини и платно за скачане.

Основата на батута или рамката, изработена от тръби, има кръгла форма. Рамките са изработени от метал, карбон или пластмаса. Диаметърът на тръбата е между 42 и 48 мм.

Обикновено тръбите са заварени заедно, а на някои места се вграждат болтови връзки за по-лесно опаковане на конструкцията. На повърхността на рамката се нанася защитно полимерно покритие.

Краката във формата на W служат за опора на рамката, с тях батутът е по-еластичен, стабилен и твърд.

Пружините на батута са мощни спирали, изработени от поцинкована стомана. Те са много устойчиви на физически натоварвания и външни влияния.

Дължината на пружините директно зависи от размера на конструкцията. Приблизително е 165-215 мм. С помощта на пружините човек се отблъсква от повърхността и на това се дължи отскачането във височина.

Платното за скачане се монтира като основа и опора за скачането. Най-често платното е произведено от плътен, устойчив полиестер.

Ползи от скачането на батут

Ползи от скачането на батут

1. Това е увлекателен и достъпен спорт

Играта на батута е много забавно нещо както при деца, така и при някои възрастни. Практически всеки е имал и има такава мечта и сега е лесно да я осъществи в своя двор или градина.

2. Това е прост, но много ефективен спорт за поддържане на физическата подготовка и оформяне на тялото

Trampolining перфектно развива всички мускулни групи и вестибуларния апарат, тренира координацията, издръжливостта и насърчава бързата загуба на тегло.

По време на тренировка получавате много голямо физическо натоварване, но на практика не го усещате.

Силата и кардиото в комбинация с изпълнението на сложни координационни упражнения са основните фактори за обучение, които са необходими за поддържане на добра физическа форма за възрастни. Скачането на батут ги осигурява едновременно и напълно.

3. Подходящ за хора без физическа подготовка

Всеки, който няма следните противопоказания, може да скача на батут:  при лош вестибуларен апарат, проблеми с гърба, тренировката за издръжливост е забранена.

4. Батутът носи супер емоционален разряд

Батут скачането е източник на ярки положителни впечатления и емоции. Родителите, които са на батута, често са толкова щастливи, колкото и децата. Те получават възможност да се разтоварят емоционално , да забравят за проблемите. Както и да получат напълно нови емоции и усещания, като чувство за свобода, летене и контрол на тялото.

Как да изберем батут?

батути и трамплини

 • Форма на продукта

Има два вида форми на уреда: правоъгълни и кръгли.

Кръглите модели се считат за по-безопасни. Правоъгълните батути осигуряват по-голяма маневреност при скачане, но се считат за по-травматични.

 • Рамка

Един от основните параметри на надеждността на конструкцията е здравината на рамката и заварените конструкции. Рамката, изработена от поцинкована стомана, се счита за най-здравата.

 • Платно за скачане

Материалът, от който е изработено платното за скачане, трябва да е здраво и неразтегливо, както и да има висококачествени шевове на възлите на мястото, където е закрепено платното за скачане.

 • Пружини

Издръжливостта на батута и интензивността на скоковете зависят от дължината на пружината и от техния брой.

 • Защитна постелка на повърхността за скачане

Колкото е по-широка и плътна постелката, толкова по-безопасна е тя. По своята ширина допълнително пришитата постелка трябва напълно да скрие пружината и рамката.

 • Защитна мрежа

Защитната нрежа предпазва от случайно падане извън батута. Основното изискване на конструкцията е здравина и стабилност.

Видове батутиПрофесионални спортни, улични, фитнес батути, надуваеми и любителски водни
Съставни части на батутитеОсновните части на всеки батут са: рамка, W-образни крака, пружини и платно за скачане.
Как да изберем батутЗа оптимален избор трябва да се вземат предвид: формата на уреда, здравината на рамката, материала на платното за скачане, дължината и броя на пружините, широчината на защитната постелка и наличието на защитна мрежа
Цени на батутиЦени в диапазона 128,75 – 826,25 лева, според вида, размера и формата на спортното съоръжение
Доставка на батутиПри плащане онлайн или по банков път доставката е безплатна с допълнителна 5% отстъпка от цената. При избор за наложен платеж се заплаща такса на куриера по тарифа.

 

Батути

Днес и децата, и възрастните водят все по-заседнал начин на живот, но са много активни онлайн. Това се отразява много зле на мускулния тонус, работата на различни органи и системи на тялото, както и на здравословното състояние като цяло.

Ефективно решение на този проблем са съвременните батути. Това универсално спортно оборудване се използва за забавление и обучение както на деца, така и на възрастни. Просто трябва да изберете правилния модел от цялото разнообразие, предлагано от съвременните производители: от игри до спорт, от домашни до професионални.

Батутът е машина за скачане, състояща се от мрежа или тъкан, опъната върху здрава рамка или върху въздушна възглавница. Дизайнът му е специално проектиран и предназначен за значителни динамични натоварвания, като всеки от елементите се характеризира с повишени якостни характеристики.

Какви са ефектите от скачането на батут?

Батутите са едновременно отлично средство за физиологичното развитие на човешкото тяло и забавление за хора до дълбока старост. За малките деца това е чудесен начин да изхвърлят излишната енергия. Скачането на батути е от полза за всички, които искат да поддържат добра физическа форма и да се отърват от излишните килограми.

Съществуват много различни модели батути: от детски модели до симулатори за обучение на астронавти. Използват се за тренировки на спортисти (акробатика, гимнастика, гмуркане и др.), както и за забавление на деца и възрастни. Покупката на батут ще позволи на вашите деца да развият своите физически данни, ще ви служи като средство за облекчаване на умората и стреса, отслабване.

Скачането на батути допринася за следните ползи за здравето:

 • Стабилизира работата на сърдечно-съдовата система и кръвообращението
 • Подобряване на емоционалното състояние
 • По-бързото изхвърляне на токсините и вредните вещества
 • Подобряване координацията и контрола на собственото тяло
 • Развиване на вестибуларния апарат
 • Повишаване на издръжливостта
 • Подобряване на всички метаболитни процеси в организма
 • Трениране на много мускулни групи (особено мускулите на гърба, корема, краката и задните части)

Упражненията върху батут ще ви дадат всичко, което всеки друг вид аеробна активност може да ви даде – укрепване на сърцето и белите дробове, развитие на мускулите.

Този уникален симулатор е много популярен сред фитнес ентусиастите с причина: само 8 минути тренировка заместват 3 км бягане, 20 минути скачане – 1 час степ упражнения. В същото време не се чувствате уморени, а напротив, усещате прилив на сила и положителна енергия!

Скачането върху него не е никак скучно – “хормоните на щастието” навлизат в кръвта с всеки нов скок! Можете да правите всяко движение, което ви хрумне: отскоци, обръщания, бягане, всичко. Има и специални упражнения, които помагат за стягане на корема, подобряване на формата на бедрата и задните части, укрепване на мускулите на краката и гърба.

Видове батути

Всички батути са разделени на големи групи в зависимост от техния дизайн, размер и предназначение:

 • Любителски и професионални
 • За деца и възрастни
 • Надуваеми и рамкови
 • За закрито и открито,
 • Големи и малки
 • Със и без мрежа

Кой от всички възможни модели ще изберете, зависи от личните ви предпочитания от това, за каква цел закупувате батута. Но на какъвто и вид батут да се спрете, едно е сигурно – няма да сгрешите. Ще подобрите здравето си, ще повишите енергията и ще бъдете винаги в добро настроение!

Често задавани въпроси

Могат ли да се използват батути на закрито?

Отговор: Да, имаме налични модели за вътрешна употреба, които са по-малки и имат по-малка амплитуда за подскачане, съответно изискват по-малко място. Съществуват батути за закрити зали, които са предназначени за професионална употреба – центрове за забавление или спортни зали.

Kaĸвo тpябвa дa знaeм, ĸoгaтo избиpаме батут?

Отговор: Зa избop нa бaтyт трябва да сe съобразите с ĸoлĸo мяcтo paзпoлaгaтe. Препоръчително е приблизително 1 метър около батута да няма нищо. Това трябва да е зона за преминаване. Cъщo тaĸa нe може дa мoнтиpaтe бaтyт близo дo cтeни, огради или пoĸpиви и тавани.

Колко струва доставката на батут?

Отговор: Ако поръчката се заплати онлайн, доставката е БЕЗПЛАТНА. В случай, че посочите наложен платеж директно на куриера, ще се начисли такса по тарифа на Speedy.