Изкуствена трева

Показване на 1–12 от 28 резултата

Изкуствена трева – видове и употреба

Изкуствена трева

Според начина на полагане и вида на пълнежа изкуствените тревни настилки са три вида – пълнеж, полупълнеж и без пълнеж.

 • Пълнеж – за тревни площи с високо експлоатационно натоварване (професионални футболни игрища, стадиони и др.). Засипката се състои от кварцов пясък и гумен гранулат.

В този случай гумените гранули могат да бъдат направени от рециклирани автомобилни гуми (гумени трохи) или специално направени от каучук (EPDM гранули). Основата за изкуствената трева е по-евтина и има добри характеристики, но идва само в черно. EPDM гранулите се предлагат в различни цветове, но са по-скъпи.

Удобно е да се използва комбинация от две опции за запълване: отдолу – трохи от гуми и отгоре – гумени гранули с желания цвят.

 • Полузапълнени – за тревни площи с по-малко натоварване (спортни игрища, тенис кортове и др.). Като запълване е достатъчно да използвате само пясък. Количеството пясък може да регулира степента на твърдост на покритието.

Колкото повече е, толкова по-силно ще бъде полето. На такава повърхност отскокът на топката е по-ясен, което е удобно за някои спортни игри, като банди. Дължина на купчината – до 35 мм.

 • Незасипни – за декоративни цели в ландшафтен дизайн, на места с минимално експлоатационно натоварване. Дължина на купчината – от 4 до 10 мм.

Видове изкуствена трева – по вид влакна

Видове изкуствена трева

Според вида на влакното, изкуствената трева е монофилна и фибрилирана:

 1. Монофилна трева (основната нишка е разделена на няколко малки стръкчета трева, образувайки сноп от тях.

Стъблата могат да бъдат от един и същи вид или да варират по размер, цвят или текстура. Монофилната изкуствена трева е мека на допир, но много здрава, издръжлив и надежден. На външен вид е почти неразличим от натуралната.

Вертикалната позиция на неговите стръкчета трева бързо се възстановява. Произведен от висококачествен блок полимер. Това е монофилна трева, която най-често се използва на големи стадиони.)

 1. Фибрилирана изкуствена трева (трева, изработена от разделени влакна.

Външно не изглежда толкова естествена като монофилната трева и има по-кратък експлоатационен живот, но поради структурата си държи по-добре засипката и трябва да се излива по-рядко.

Изработена е от полиетилен. Струва по-малко от монофиламентната изкуствена трева.

МатериалиИзкуствената трева се изработва от синтетични материали като полиетилен (ПЕ), полипропилен (ПП) или полиамид (Найлон). Тези материали се обработват и тъкат, за да създадат издръжливи и реалистични нишкове, приличащи на естествена трева.
Предимства на изкуствената треваТя не изисква поливане, косене или използване на пестициди и хербициди. Също така, не се износва и оставя кални петна при дъжд. Изкуствената трева остава зелена и красива през цялата година без нужда от специални грижи.
Приложение на изкуствената трева Използва се в различни области и среди. Тя може да бъде поставена в градини, на балкони, тераси, спортни площадки, тенис кортове и други подобни места. Изкуствената трева също така се използва и за декоративни цели при изложби и събития.
Дизайн и разнообразиеИзкуствената трева е достъпна в различни вариации и дизайни. Можете да избирате между различни нюанси на зелено, дължина на нишките и плътност на тревата, за да създадете желания външен вид.
ЕкологичноИзкуствената трева изисква определени ресурси за производство и не е биоразградима. Въпреки че някои видове изкуствена трева могат да бъдат рециклирани, други могат да създадат проблеми при отпадъчната обработка. 

Вижте градински килими: тук!

Изкуствена трева за балкони и тераси

Изкуствената трева за балкони и тераси представлява практичен и естетичен избор за облагородяване на външни пространства. Тя съчетава невероятен визуален ефект с минимални грижи и поддръжка.

Тази модерна опция за облицовка предоставя усещане за свежест и зелено на вашата балконска или терасна площ, без да се налага редовно косене, поливане или тревосъхранение. Изкуствената трева се предлага в разнообразие от текстури, цветове и дължини на влакната, което ви позволява да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите предпочитания и стил на декорация.

Изкуствена трева за балкони и тераси – свойства

Тя е изключително устойчива на влиянието на околната среда и времето, запазвайки своята естествена красота дълго време. С изкуствената трева на балкона или терасата си създавате уютно и пригодно за отдих пространство, където можете да се наслаждавате на природната атмосфера, без да се налага да се грижите за тревната покривка. Тя е подходяща както за домашни, така и за комерсиални обекти и допринася за модернизирането и подобряването на визията на вашето външно пространство.

Недостатъци на изкуствената трева

Изкуствената трева представлява удобна и естетична опция за мнозина, но има и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид:

 1. Цена: Поставянето на изкуствена трева може да бъде скъпо, включително разходи за закупуване на материали и монтаж.
 2. Изкуствен вид: Въпреки напредъка в технологиите, изкуствената трева често има визуално зкуствен и пластмасов вид в сравнение с естествената трева.
 3. Топлина: При високи температури изкуствената трева може да стане много гореща и неприятна за стъпване боса.
 4. Неекологичност: Производството на изкуствена трева и материалите, използвани за нея, може да окаже неблагоприятно въздействие върху околната среда. Освен това, изкуствената трева не предоставя екосистемни предимства като естествената трева, като филтриране на въздуха и задържане на влага.
 5. Застаряване: С времето изкуствената трева може да избледнее или износи, изисквайки замяна.
 6. Топло- и огнестойност: Изкуствената трева е чувствителна към високи температури и открит огън. Тя може да се разтвори или повреди при излагане на топлинни източници.
 7. Твърдост: Изкуствената трева е по-твърда и по-малко комфортна при ходене или игра, особено за деца.
 8. Поддръжка: Въпреки че поддръжката на изкуствената трева е по-лесна от тази на естествената, все пак може да бъде необходимо редовно почистване и премахване на прах и мръсотия.

Все пак, изборът между изкуствена и естествена трева зависи от индивидуалните предпочитания и нужди на домакинството и наличните ресурси за поддръжка и инсталация.

Често задавани въпроси

Колко издръжлива е изкуствената трева?

Отговор: Изкуствената трева е изключително издръжлива и устойчива на износване. Качествените изкуствени треви са проектирани да издържат на интензивно използване и на различни метеорологични условия.

Колко дълго може да издържи изкуствената трева?

Отговор: Средната продължителност на изкуствената трева може да варира в зависимост от качеството на материалите и интензивността на употребата. В общи линии, добре поддържана изкуствена трева може да издържи от 10 до 20 години.

Как се почиства изкуствената трева?

Отговор: Изкуствената трева е лесна за почистване. Въпреки че не изисква косене, е препоръчително да се почиства периодично от изпаднали листа, прах или замърсявания. Това може да се осъществи с помощта на четка или прахосмукачка.