Изкуствена трева

Показване на 9 резултата

Изкуствена трева – видове и употреба

Изкуствена трева

Според начина на полагане и вида на пълнежа изкуствените тревни настилки са три вида – пълнеж, полупълнеж и без пълнеж.

 • Пълнеж – за тревни площи с високо експлоатационно натоварване (професионални футболни игрища, стадиони и др.). Засипката се състои от кварцов пясък и гумен гранулат.

В този случай гумените гранули могат да бъдат направени от рециклирани автомобилни гуми (гумени трохи) или специално направени от каучук (EPDM гранули). Основата за изкуствената трева е по-евтина и има добри характеристики, но идва само в черно. EPDM гранулите се предлагат в различни цветове, но са по-скъпи.

Удобно е да се използва комбинация от две опции за запълване: отдолу – трохи от гуми и отгоре – гумени гранули с желания цвят.

 • Полузапълнени – за тревни площи с по-малко натоварване (спортни игрища, тенис кортове и др.). Като запълване е достатъчно да използвате само пясък. Количеството пясък може да регулира степента на твърдост на покритието.

Колкото повече е, толкова по-силно ще бъде полето. На такава повърхност отскокът на топката е по-ясен, което е удобно за някои спортни игри, като банди. Дължина на купчината – до 35 мм.

 • Незасипни – за декоративни цели в ландшафтен дизайн, на места с минимално експлоатационно натоварване. Дължина на купчината – от 4 до 10 мм.

Видове изкуствена трева – по вид влакна

Видове изкуствена трева

Според вида на влакното, изкуствената трева е монофилна и фибрилирана:

 1. Монофилна трева (основната нишка е разделена на няколко малки стръкчета трева, образувайки сноп от тях.

Стъблата могат да бъдат от един и същи вид или да варират по размер, цвят или текстура. Монофилната изкуствена трева е мека на допир, но много здрава, издръжлив и надежден. На външен вид е почти неразличим от натуралната.

Вертикалната позиция на неговите стръкчета трева бързо се възстановява. Произведен от висококачествен блок полимер. Това е монофилна трева, която най-често се използва на големи стадиони.)

 1. Фибрилирана изкуствена трева (трева, изработена от разделени влакна.

Външно не изглежда толкова естествена като монофилната трева и има по-кратък експлоатационен живот, но поради структурата си държи по-добре засипката и трябва да се излива по-рядко.

Изработена е от полиетилен. Струва по-малко от монофиламентната изкуствена трева.

МатериалиИзкуствената трева се изработва от синтетични материали като полиетилен (ПЕ), полипропилен (ПП) или полиамид (Найлон). Тези материали се обработват и тъкат, за да създадат издръжливи и реалистични нишкове, приличащи на естествена трева.
Предимства на изкуствената треваТя не изисква поливане, косене или използване на пестициди и хербициди. Също така, не се износва и оставя кални петна при дъжд. Изкуствената трева остава зелена и красива през цялата година без нужда от специални грижи.
Приложение на изкуствената трева Използва се в различни области и среди. Тя може да бъде поставена в градини, на балкони, тераси, спортни площадки, тенис кортове и други подобни места. Изкуствената трева също така се използва и за декоративни цели при изложби и събития.
Дизайн и разнообразиеИзкуствената трева е достъпна в различни вариации и дизайни. Можете да избирате между различни нюанси на зелено, дължина на нишките и плътност на тревата, за да създадете желания външен вид.
ЕкологичноИзкуствената трева изисква определени ресурси за производство и не е биоразградима. Въпреки че някои видове изкуствена трева могат да бъдат рециклирани, други могат да създадат проблеми при отпадъчната обработка. 

Вижте градински килими: тук!

Изкуствена трева за балкони и тераси

Изкуствената трева за балкони и тераси представлява практичен и естетичен избор за облагородяване на външни пространства. Тя съчетава невероятен визуален ефект с минимални грижи и поддръжка.

Тази модерна опция за облицовка предоставя усещане за свежест и зелено на вашата балконска или терасна площ, без да се налага редовно косене, поливане или тревосъхранение. Изкуствената трева се предлага в разнообразие от текстури, цветове и дължини на влакната, което ви позволява да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите предпочитания и стил на декорация.

Изкуствена трева за балкони и тераси – свойства

Тя е изключително устойчива на влиянието на околната среда и времето, запазвайки своята естествена красота дълго време. С изкуствената трева на балкона или терасата си създавате уютно и пригодно за отдих пространство, където можете да се наслаждавате на природната атмосфера, без да се налага да се грижите за тревната покривка. Тя е подходяща както за домашни, така и за комерсиални обекти и допринася за модернизирането и подобряването на визията на вашето външно пространство.

Недостатъци на изкуствената трева

Изкуствената трева представлява удобна и естетична опция за мнозина, но има и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид:

 1. Цена: Поставянето на изкуствена трева може да бъде скъпо, включително разходи за закупуване на материали и монтаж.
 2. Изкуствен вид: Въпреки напредъка в технологиите, изкуствената трева често има визуално зкуствен и пластмасов вид в сравнение с естествената трева.
 3. Топлина: При високи температури изкуствената трева може да стане много гореща и неприятна за стъпване боса.
 4. Неекологичност: Производството на изкуствена трева и материалите, използвани за нея, може да окаже неблагоприятно въздействие върху околната среда. Освен това, изкуствената трева не предоставя екосистемни предимства като естествената трева, като филтриране на въздуха и задържане на влага.
 5. Застаряване: С времето изкуствената трева може да избледнее или износи, изисквайки замяна.
 6. Топло- и огнестойност: Изкуствената трева е чувствителна към високи температури и открит огън. Тя може да се разтвори или повреди при излагане на топлинни източници.
 7. Твърдост: Изкуствената трева е по-твърда и по-малко комфортна при ходене или игра, особено за деца.
 8. Поддръжка: Въпреки че поддръжката на изкуствената трева е по-лесна от тази на естествената, все пак може да бъде необходимо редовно почистване и премахване на прах и мръсотия.

Все пак, изборът между изкуствена и естествена трева зависи от индивидуалните предпочитания и нужди на домакинството и наличните ресурси за поддръжка и инсталация.

Приложение на изкуствената трева

Изкуствената трева първоначално е създадена като покритие за спортните игрища.

Впоследствие започва да се използва за полагане като покритие на детски площадки и тревни площи в близост до частни къщи.

Изкуствената трева има отлични характеристики за издържливост и спокойно може да се излага

на влага, силно слънце и различни температурни промени. Това покритие се използва и за вътрешна декорация и външни стени на къщи.

Защо да изберете изкуствена трева за интериорна декорация?

Няма нужда да се полагат някакви специални грижи за такъв материал като изкуствена трева, единственото нещо, което ще трябва да вършите, е от време на време да изтривате праха от повърхността на синтетичната трева. Изкуствената трева се монтира лесно на стена на закрито или на открито.

Какво още можем да кажем за характеристиките на изкуствената трева?

 • Голям избор от цветове (зелено, червено);
 • Възможност за създаване на оригинални декоративни ефекти;
 • Устойчивост на изгаряне;
 • Екологична безопасност;
 • Максимална прилика с естествена трева.

Използване на изкуствена трева на външните стени

Устойчивостта на изкуствената трева на влага и на излагане на слънчева светлина я прави идеална за декориране на фасади. Благодарение на това покритие можете да създадете илюзията за стена, покрита с истинска трева. Уау!

Ако имате на вилното си място беседки или огради, те могат да бъдат украсени с изкуствена трева. Благодарение на използването на това покритие се оформят красиви и уютни места, които не губят своята зеленина дори през късната есен и зимата.

Естетичен декор на вътрешните стени

Пухкавата, изумрудено зелена трева е отлична възможност за създаване на необичаен интериор. Такъв декор може да се използва в хола, кухнята, спалнята и във всяка стая, където искате да създадете своята уютна атмосфера.

Изкуствената трева, зелена или друг нюанс, придава особен чар на интериора на кафене, ресторант, театър, художествена галерия или друго обществено място.

Изкуствена трева може да се използва за украса на стените в заведения и обществени сгради, болници.

Зеленото пухкаво покритие на изкуствената трева на стените изглежда приятно и свежо и Ви позволява да усетите асоциации с природата дори през зимата, дори в облачно време.

Според психолозите съзерцаването на зеления цвят, особено на тревата, може да намали нивата на стрес и да предпази от депресия.

Често задавани въпроси

Колко издръжлива е изкуствената трева?

Отговор: Изкуствената трева е изключително издръжлива и устойчива на износване. Качествените изкуствени треви са проектирани да издържат на интензивно използване и на различни метеорологични условия.

Колко дълго може да издържи изкуствената трева?

Отговор: Средната продължителност на изкуствената трева може да варира в зависимост от качеството на материалите и интензивността на употребата. В общи линии, добре поддържана изкуствена трева може да издържи от 10 до 20 години.

Как се почиства изкуствената трева?

Отговор: Изкуствената трева е лесна за почистване. Въпреки че не изисква косене, е препоръчително да се почиства периодично от изпаднали листа, прах или замърсявания. Това може да се осъществи с помощта на четка или прахосмукачка.