Мокетени пътеки

Показване на 1–12 от 13 резултата

Мокетени пътеки с онлайн поръчка и заплащане с карта. Доставяме в цяла България евтини пътеки с куриери на супер цена – Топ килими и пътеки за Вашия дом

Мокетени пътеки

мокетени пътека

Мокетените пътеки най-често се използват във вили или селски къщи, в коридорите, тъй като те са непретенциозни, евтини и са лесни за поддръжка.

Мокетените пътеки от синтетични материали не изискват някакъв вид специални грижи, издръжливи са и устойчиви на износване. Дългосрочната експлоатация не води до деформация на покритието, лесно се почиства от замърсяване.

Качеството директно зависи от основния материал. В повечето случаи за основа се използва каучук, юта или изкуствен филц.

Какви критерии да вземете предвид при избора на мокетени пътеки за къщата Ви

Когато избирате мокетени пътеки, фокусирайте се върху вида на използвания материал. Покритието, направено с помощта на вълнени или растителни материали, е най-подходящо за къща или апартамент. Такъв материал не избледнява, а също така е най-екологичният. Разбира се, цената на такива подови настилки е по-висока.

Разгледайте мокетените пътеки в нашия онлайн магазин. Предложенията си заслужават вниманието Ви. Ние държим на качеството на продуктите и на оптимално добрата цена, според предлаганото качество.

От евтините опции е по-добре да предпочетете акрилен килим. Не е електрифициран, а по външните си характеристики наподобява платно от естествени материали. Недостатъците му: кратък експлоатационен живот, ниска устойчивост на влага, както и трудности при почистване.

Полипропиленовото покритие има добра топлоустойчивост и е лесно за грижа. Тази версия на килима практически няма защита срещу влага, а също така има следи от външни влияния.

Като правило, килим, който има добра пластичност, еластичност и антистатичност, вероятно няма да има устойчивост на влага. Високата устойчивост на износване, лесното почистване при запазване на оригиналния вид е характерно за полиамидния материал.

Ако избирате мокетени пътеки

Предвид експлоатационните характеристики, за всяка стая в апартамента трябва да изберете определен тип мокетени пътеки. Най-внимателно трябва да се обърне внимание на избора на подова настилка за детската стая.

Основните характеристики на покритието за детската стая:

 • Мокетената пътека е важно да не се хлъзга
 • Купчината й трябва да е мека, но в същото време здрава – такова покритие на мокетената пътека ще намали риска от наранявания по време на игри;
 • Добра топлопроводимост
 • Хипоалергенност – това изискване е много трудно за изпълнение, тъй като детето може да бъде алергично, както към изкуствен, така и към естествен материал;
 • Лекота на почистване – почистването трябва да се извършва без използване на химикали;
 • Рисунката трябва да е естетически приятна.
Мокетени пътеки за спалня

За спалните много добре стоят мокетени пътеки с дълъг косъм. Така те ще им придадат допълнителен комфорт, мекота и уют.

Мокетени пътеки – практичност и удобство

Мокетените пътеки са универсални подови покрития, които можете използвате за постилане във всяко помещение.

Мокетените пътеки могат да бъдат различни по ширина и изработени от различни суровини.  Предлагат се в различни цветове и стилистични решения, което Ви позволява да изберете варианти за всеки интериор.

Ако говорим за функционалност, тогава може да се каже, че мокетените пътеки изпълняват същите задачи като пълноценните килими.

Мокетените пътеки имат за цел да:

 • Защитят пода от замърсяване и механични повреди;
 • Създадат комфорт и допълнят интериора;
 • Направят движението из къщата по-удобно;
 • Увеличат нивото на звукоизолация на помещението.

Разновидности на мокетените пътеки

Ако разглеждаме видовете мокетени пътеки, то те могат да бъдат класифицирани по няколко критерия наведнъж:

 • По вид производство

Мокетените пътеки са ръчно изработени или произведени в завода.

Ръчната работа се цени по-високо, представлява изключителен продукт с авторски модел. За производството се използват предимно естествени суровини.

Фабрично изработените мокетени пътеки се отличават с ниската си цена, в сравнение с ръчно изработените. Те са издръжливи, непретенциозни в грижата за тях, предлагат се в голям избор от цветове и орнаменти.

 • Според височина на купчината
В зависимост от височината на купчината мокетените пътеки биват:
 • С къса купчина до 5 мм височина;
 • Със средна купчина с височина 6-15 mm;
 • С дълъг косъм с височина 16 мм.

За коридор или антре е по-добре да изберете мокетени пътеки с малка купчина.

Те са практични, имат подобрена устойчивост на износване. Средна и дълга купчина може да бъде подходяща в хола, подходяща за спалня или детска стая.

Как правилно да изберем мокетена пътека

Когато избирате пътека за Вашия дом, трябва да помислите върху няколко основни въпроса:

 • Ширина и дължина на мокетената пътека;
 • Бюджет за покупка на мокетена пътека;
 • Предпочитание за състава й;
 • Цветова гама и стил.

Производителите предлагат няколко опции за ширина, но максимумът обикновено е 1,5 метра.

Мокетената пътека трябва да се комбинира цветово с интериора и неговия стил.

За коридора е по-добре да изберете вариант, който до известна степен ще помогне да не изпъква възможното замърсяване. В помещения с нисък трафик, когато избирате цвят, можете да се водите от Вашите предпочитания и вкус.

Мокетени пътеки – характеристикиМокетените пътеки са предпочитан вариант за вили и селски къщи. Те са достъпни и лесни за поддръжка. В повечето случаи за основа на мокетените пътеки се използва каучук, юта или изкуствен филц.
Избор на мокетени пътекиНеобходимо е да обърнете внимание на:

 • Вида на използвания материал;
 • Устойчивост на износване;
 • Наличие на специфики при поддръжката.
ЦениЦените на мокетените пътеки варират в диапазона 32,00-134,00 лева. Цената зависи от размера и дизайна на мокетената пътека. Поръчайте своята мокетена пътека от FreeForAll.
ДоставкаНадеждна доставка за цялата страна с куриерска фирма Speedy. Доставка до адрес в рамките на 7-12 работни дни. БЕЗПЛАТНА доставка при плащане по банков път или с карта.

 

Как се почистват пътеките

Пътеките, както  и другите подови настилки, натрупват прах, абсорбират миризми и лесно се замърсяват.  Грижовното отношение и редовното почистване с прахосмукачка ще Ви помогнат да запазите красотата на Вашите пътеки по-дълго, като те трябва да се почиства по-задълбочено поне веднъж годишно.

Надявяме се, че народните методи и средства, описани в нашата статия, ще са Ви от полза и ще помогнат в това.

С времето купчината на пътеките изгубва блясъка си и сляга. Това се дължи на праха, който се наслоява и натрупва и който обикновена прахосмукачка не може да премахне напълно.

Правила за ежедневна грижа и почистване на пътеките

Правилата за грижа за пътеките в дома не са сложни:

 • Почиствайте пътеките с прахосмукачка поне веднъж седмично;
 • Веднъж месечно препоръчваме измиване на подовата настилка под пътеката;
 • Отстранявайте петната, докато са пресни (по-малко от 24 часа от появата им), тъй като старите петна се отстраняват много по-трудно;
 • Преди да измиете или премахнете стари петна, не забравяйте да почистите купчината от дребните боклучета;
 • След мокро почистване изсушете много добре пътеката, в противен случай рискувате да се появи мухъл и миризма на влага;
Ако сушите пътеките в апартамента, не ходете по тях, докато съхнат, за да избегнете деформация на купчината;
Ако сушите пътеките навън – в хоризонтално положение върху чиста площ с редовно или върху широка напречна греда.
За пътеките с естествен и дълъг косъм методите за химическо чистене са за предпочитане, тъй като съхненето им ще отнеме много време;
Копринени пътеки или скъпи ръчно изработени такива не бива да се опитвате да почиствате у дома – занесете ги на химическо чистене.

Когато използвате прах за почистване на пътеки с дълъг косъм, отстранете го от купчината с помощта на прахосмукачка със специална приставка за дълги косми – това е наистина ефикасно и ще Ви спести време и усилия.

Ако говорим директно за почистване, тогава, ако не е абсолютно необходимо, е по-добре да не използвате бензин, ацетон, алкохол и други агресивни агенти, под въздействието на които купчината може да се деформира или да се пролее.

 

Често задавани въпроси

 

Защо да избера мокетена пътека?

Отговор: Мокетените пътеки са практични и функционални. Те могат да защитават пода от износване, да предоставят акустична и топлинна изолация. Освен това, мокетените пътеки могат да добавят стил и естетика към интериора.

Какъв вид подови повърхности са подходящи за мокетени пътеки?

Отговор: Мокетените пътеки могат да бъдат поставяни върху различни видове подови повърхности, включително твърди подови настилки като дърво, ламинат, плочки или камък. Важно е да се уверите, че подовата повърхност е чиста, равна и подходяща за поставянето на мокетената пътека.

Какви размери и форми са налични за мокетени пътеки?

Отговор: Мокетените пътеки са налични в различни размери и форми. Те могат да бъдат поръчвани по метър или в предварително определени размери и обикновено се предлагат в стандартна ширина. Формата на пътеката може да бъде правоъгълна, кръгла или дори кастра.