Персийски килими

Показване на единствения резултат

Персийски килими

Модните напоследък персийски килими в интериора изглеждат невероятно стилни, очарователни със своята ориенталска енергия и топлина. Това е класика, която винаги ще бъде на мода и ще ви помогне да украсите всяка стая, изпълвайки я с аура на домашен комфорт. Когато избирате  персийски килими, е добре да имате предвид разновидностите им.

Модели, форми и материали за персийските килими

При нас ще намерите богат избор от модели, които са подходяща опция за всяка стая.

Ако говорим за формата, тогава тя традиционно може да бъде правоъгълна, кръгла, овална или квадратна. Като размер продуктът може да се използва както като пълноценна подова настилка, така и като малък акцент в определена част от стаята.

Форми и материали за персийските килими

Класиката никога не излиза от мода, така че прекрасните персийски килими се намират в различни интериори.

Най-подходящи за тях са класически стилове, като английски или френски. Ярките орнаменти ще помогнат за компетентното допълване на цветовата сдържаност, характерна тях, ще добавят „източни щрихи“ в стаята.

Избор на килим тип “персийски”

Но можете да изберете персийски килими не само за класическия интериор. Еклектизмът, който набира популярност, ще ви позволи хармонично да ги включите в почти всеки стил. Това може да бъде таванско помещение, всяка от ориенталските посоки и с определен избор на модел и цветова схема, дори авангардния Хай-Тек.

Ако говорим за избор на стая, най-често персийски килими се избират за хол. Тук такъв килим разкрива всички прелести, а също така демонстрира подобрена производителност, включително повишена устойчивост на износване. Възможно е и използването на персийски килими в интериора на други стаи, например, спалня или офис. За постигане на желания ефект е добре тези помещения да са със значителни размери.

Професионалните дизайнери препоръчват, когато декорирате стая, първо да закупите килим и след това да изберете мебели и аксесоари за нея. Ако изберете правоъгълен или кръгъл килим за вече завършен интериор, рискът да не успеете да постигнете хармонично съчетание и желания ефект е твърде голям.

класически персийски килими

Персийски килим: симетрия, ресни и цветове

Има милион причини да се влюбите в персийските килими и милион повече да притежавате един от тях. Но познаването на подходящите персийски дизайни и модели може да Ви спести повече от милион. Съвременният Иран, който преди се е наричал Персия, е епицентърът на изкуството на тъкане на килими.

Килимите имат историческо и религиозно значение в тази част на света. Персийските килими са били използвани като дипломатически подарък между кралските особи, молитвена постелка и знаци за племенна вярност. Поради тази легендарна история на Персия, има стотици различни видове килими, които датират произхода си от Персийската империя или съвременен Иран. Дизайнът на персийския килим, шарките и ергономията са отличителните им характеристики.

Симетрия

Истината е, че нито един от ръчно тъканите килими не е напълно симетричен. Дори формите на ръчно тъканите килими ще бъдат донякъде асиметрични. Това е така, защото дори и най-добрият майстор с върховния занаят на килимарството в своя арсенал не може да отразява дизайна, който той или тя е направил върху едната половина на килима, точно както е бил. Тази истина не може да бъде променена, дори майсторът да прекара месеци в плетане на възли. Съвсем човешко е да пропусне поне съотношението на малките детайли и шарка и по този начин да не създаде килим.

Но един модерен килим може лесно да създаде симетрия с помощта на компютър или промишлена машина за тъкане.

Ресни

Автентичният ръчно тъкан персийски или ориенталски килим няма да има пришити ресни. Тъй като ресните създават кулминацията на основните нишки, те са много важна част от всеки персийски килим. Така че винаги е правило за колекционерите на антични персийски или ориенталски килими да проверяват дали ресните са пришити в задната страна на килимите. Ако ресните са пришити на задната страна на килима, килимът не е оригинален.

Цвят

Цветът може да се използва и като индикация дали килимът е ръчно тъкан персийски килим или не. Цветът на фона на традиционния персийски килим никога не е зелен. Това е така, защото зеленият цвят има голямо религиозно значение след появата на Исам в ориенталския регион. Ако цветът на фона е зелен, тогава има вероятност килимът да не е автентичен. Живи цветове като тъмно синьо и червено от нар обикновено са цветовите палитри на фона на античния персийски килим. Античните килимари са използвали само естествени цветове от плодове и зеленчуци в своите килими, което е обратното на синтетичното приложение в съвременния килим, дори и на основния цвят.

Персийски килими –особености

Занаятчиите от древността на Персийската империя са използвали сложни цветове, за да предадат различни значения на своите килими. Смели цветове като червено, синьо и кафяво са използвани за представяне на емоции като страст, благородство и плодородие. Така сините медальони са били използвани в сложни килими, за да представят благородство или кралски особи. Други обичайни цветове като бяло и жълто са използвани за представяне на чистота и богатство.

Персийски килими –особености-Ориенталска енергия и топлина.

-Внасят чувство за комфорт.

-Съществуват множество разновидности.

Персийски килими – формиПерсийските килими се предлагат в правоъгълна, кръгла, овална или квадратна форма. Изборът на форма зависи от особеностите на дизайна на вашето помещение. Кръглата и овална форма внасят чувства на завършеност и спокойствие.
Насоки при избора на персийски килимПерсийските килими са подходящи най-вече за помещения като хол, спалня и офис. Препоръчително е помещението да е по-просторно. За постигане на хармонична визия трябва първо да закупите килима и след това да адаптирате останалата част от интериора към него.
Персийски килими от FreeForAllВ онлайн магазина на FreeForAll ще намерите разнообразие от модели персийски килими. Ценови диапазон75,00-192,00 лева. Цената варира в зависимост от модела и размера на персийския килим.

Разгледайте също: Модерни килими

Магията на цветовете в персийските килими

Всеки персийски килим има своя история, в зависимост от цветовете и шарките. Всеки занаятчия избира дизайни, мотиви и цветове въз основа на разказ, който иска да разкаже. За да достигнете до цялата история на един килим, трябва да знаете какво означава всеки цвят и дизайн.

Значение на бежово и бяло в персийския килим

Бялото и бежовото полагат великолепни основи и акценти в персийските килими. Бялото универсално се свързва с положителни концепции; с чистота, невинност и добродетел. Персите споделят същата идея и използват бяло и бежово, за да създадат удивителни дизайни. Точният нюанс на бежово или бяло ще варира в зависимост от вида на небоядисаната вълна, използвана в конкретен килим.

Червено, основен цвят в персийския килим

Червеното често се свързва със силни чувства като страст, любов или насилие. Въз основа на нюанса червеното може да бъде мек и топъл нюанс или остър и енергизиращ цвят. Хората използват червения цвят, за да покажат вълнението си или да привлекат моментално внимание. Червеното е цветът на огъня и кръвта, два мощни символа на природата. Може да се отнася и за персийски килими с червен цвят в тях- концепции за сила и страст. В персийските килими червеното често се използва за създаване на изискан дизайн и широк спектър от визуални ефекти. Ранните тъкачи на килими са използвали червено, за да подчертаят своите шарки така, че червеното да подчертае интегралните части на мотива.

Синьото- често срещан цвят в персийския килим

Синият цвят носи усещане за спокойствие. В много култури по света синьото представлява лоялност и доверие. Синьото, след червеното и бежовото, е един от най-често използваните цветове в персийските килими. Тъкачите имали известни проблеми с осигуряването на синя боя за килими поради липсата на естествени източници, от които този цвят може да бъде взет. Така че древните персийски занаятчии трябвало да търсят алтернативни ресурси. Синята боя бела извлечена от дървесно растение, но цветът не издържа достатъчно и скоро избледнявала. За щастие изобретяването на синтетичните оцветители коригира този проблем.

Значение на злато и жълто

Въпреки че златото и жълтото споделят една и съща етимология, жълтото представлява енергия и щастие, докато златото често се свързва с богатство, разкош и изисканост. Персите обикновено свързват жълтия цвят със сияние, като светлината от слънцето или радостта от живота.

Златото символизира богатство, власт и престиж в старите дизайни на килими. Уважаваната му репутация е причина златото да е задължителен за персийските килими, предназначени за кралски и видни семейства. Древните тъкачи са използвали златния цвят, за да добавят усещане за лукс към мотива.

Кафяво

Кафявото е цветът на почвата и представлява планетата майка, Земята. Тъкачите на персийски килими използвали кафяво в дизайна си, за да покажат плодородие, плодовитост и производителност. Дърветата са един от най-значимите източници на кафяво багрило, което се предлага в изобилие в целия Изток. Кафявото багрило може да се извлече от техните плодове, листа, ядки, семена, кора и корени.

Значение на зеленото в персийския килим

По целия свят зеленото е цвят, вкоренен в просперитета, здравето, баланса и растежа. Този цвят привлича очите Ви широко в природата, зелен като оживените гори и листата на дърветата. Зеленият цвят също представлява прераждане и нови възможности.

Често задавани въпроси

Как да избера персийски килим?

Отговор: Препоръчително е помещението в което ще бъде разположен персийският килим да бъде по-просторно. Персийските килими са особено подходящи за офис, хол и спалня. Необходима да се отдели време при избора на правилна форма на персийския килим.

Какви са различните форми персийски килими?

Отговор: Персийските килими са предлагат в разнообразие от форми. Най-типичните са правоъгълна, кръгла, овална или квадратна форма. Овалната и кръглата форма придават чувство за завършеност и хармония. Изборът на правилна форма е от първостепенно значение. Този избор се определя най-вече от дизайна и особеностите на помещението в което ще бъде разположен персийският килим.

Какви са условията за доставка на персийски килими?

Отговор: Доставка рамките на 7-12 работни дни. БЕЗПЛАТНА доставка за всички продукти при плащане онлайн с карта или по банков път. Възможност за наложен платеж.