Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

За ефективна кардио тренировка

кардио тренировка

Велоергометърът – супер ефективен вариант за кардио тренировка.

Ще Ви разкажем повече за характеристиките на този уред, предимствата, недостатъците, по какво се различава от велотренажора.

Предимствата на велоергометъра

Можем да изброим тук основните му предимства:

  • подобряване на дихателната функция на система;
  • повишаване подвижността на ставите;
  • подобряване на сърдечно-съдовата система;
  • тренировка на краката и лумбалната част;
  • укрепване на връзките;
  • изгаряне на калории;
  • подобряване на фигурата, на стойката и походката;
  • предотвратяване на заболявания на гръбначния стълб и долната част на гърба;
  • ускоряване на метаболизма;
  • управление на стреса;
  • нормализиране на съня.

А сега да кажем каква е разликата между велоергометър и велотренажор

Велоергометърът е вид електронен велотренажор. Създаден е за специфични тренировки. Велоергометърът е специализиран за работа с хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система или искат да възстановят функциите на тялото си.

Същността на работата на това устройство е да преобразува във ватове натоварването, което човек поема по време на тренировка.

Ето основните разлики между двете устройства, за да не се объркате: Натоварване.

Ако вземете велотренажор, тогава може да има различна система за натоварване: електромагнитно задвижване, магнитна или коланна система. Всички те имат един недостатък:  не могат да дадат съвсем точни данни за натоварването на човешкото тяло по време на тренировка.

Що се отнася до велоергометъра, той е оборудван с високопрецизна електромагнитна система, която изключително правилно определя и показва информация за пулса, скорост на въртене на педалите, изразходваните калории и други показатели.

Принцип на обработка на данните и оценка на натоварването.

Дори и най-модерните и скъпо струващи велотренажори ще оценят степента на натоварване на тялото само чрез съпротивлението на маховика. Това води до факта, че нито един от режимите не е в състояние да Ви помогне да регулирате интензивността на собствената си тренировка.

Тези, за които е важно да приспособят тренировката към собствените си усещания и показатели на тялото, трябва да разгледат по-обстойно велоергометъра, поради неговата висока му точност на показания. За разлика от велоттенажора, той не измерва съпротивителната сила на маховика, а във ватове – универсално призната международна система, която предоставя обективни данни за максимално разбиране на натоварването.

Компютърна система от сензори за кардио тренировка.

И двата вида спортни уреди имат компютърна система за проследяване на състоянието на тялото. Но при велотренажора всички измервания са приблизителни и повърхностни.

По-професионално и точно измерване може да Ви даде велоергометърът, чиято софтуерна част е силна и резултатите му са с висока точност. За да получи прецизни резултати, човек трябва да постави система от сензори върху тялото си преди всяка кардио тренировка. Така ще бъдат събрани максимално количество данни, които системата след това внимателно ще анализира. В бъдеще можете да коригирате програмата си или да разработите нова, като вземете предвид съществуващите показатели.

Ефективност.

И велоергометърът, и велотренажорът са насочени към укрепване на мускулите на подбедрицата, седалището и бедрата. Те помагат в борбата с наднорменото тегло, развиват издръжливостта, укрепват дихателната и нервната система. Но велотренажорът е по-подходящ за любителски тренировки, докато велоергометърът разполага с повече възможности да контролира състоянието на тялото и да разпределя равномерно натоварването, като се вземат предвид получените данни.

Дизайн и размери.

Велоергометърът има по-малък размер, което го прави подходящ за използване, дори в малък апартамент. Неговата компактност и сгъваемост го правят предпочитан сред купувачите.

Тъй като велоергометърът е само от електронен тип, неговите размерите са  по-големи от стандартния велотренажор.

Цена. Разбира се, цената зависи от много фактори (производители, тип система, допълнителни функции). Например, ако целта Ви е да спестите пари, изберете велотренажор със система за натоварване ( с колани) без възможност за измерване на резултати. Велоергометрите ще струват много повече, защото се считат за професионално спортно оборудване.

Правилото при избор между велотренажор и велоергометър:

Ако здравето Ви е стабилно и разполагате с ограничени финансови средства, изберете велоергометър. Ако имате изисквания към постиженията си и искате да състоянието на тялото си по време на тренировката, тогава изберете велоергометър.

Велоергометърът е незаменим уред за хора, които се възстановяват след травми и боледуване, операции, със сърдечни проблеми.

Най-търсени

Категории публикации