Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Как се чисти мокетен килим

Как се чисти мокетен килим?

Как се чисти мокетен килим най-лесно

Мокетените покрития придават на помещението топлина и уют, усещане за комфорт. По мокета можете да ходите боси, приятно е да седите и дори да лежите върху него. Практичен е, фиксиран , не се плъзга по пода. Това е една от предпочитаните подови настилки за дома. Мокетът притежава отлични качества. Възможност за използване в почти всяка стая с всякакъв вид основа (бетон, паркет, ламинат и др.). Осигурява добра звукоизолация, също и топлоизолация. Лесен за поставяне. Здрав и устойчив на експлоатация.

Може да го почиствате както със сухи, така и с мокри средства. Съвсем не на последно място е сред качествата му е, че мокетеният килим се предлага в огромно разнообразие от видове, цветове и материали. В същото време мокетът е и голям прахоуловител и създава благоприятна среда за размножаване на микроорганизми, от там може да има отрицателен ефект върху хора с алергии. Затова е особено важно правилно да се почиства мокетът.

Ето на какво е добре да обърнете внимание при почистването на Вашия мокетен килим:

За да поддържате мокетения килим в добър вид, почиствайте го редовно с прахосмукачка. Не само, че ще отстраните дребните частици, остатъци от храна, прах, косми и др.,  но и ще предотвратите наслояване, натрупване на замърсяване, възможност да се получи по-упорито замърсяване, за което ще са необходими повече сили за отстраняването им. Затова това е съвет номер 1 – редовна грижа за мокета .

Така ще го запазите за по-дълго време като нов, в чудесен външен вид. Ако имате домашен любимец, куче или котка, или и двете, е ясно, че по мокета ще има не само Ваши косми, но и животински. Как да се справите с тях най-лесно? Като изчетквате мокета с предназначена за целта четка, първо суха, а след това намокрена, например в топла сапунена вода. Не е сложно, а ще забележите, че след всяко изчеткване мокетеният Ви килим ще бъде свеж и ще свети от чистота.

Как да почистим мокета от петна?

С каквото и да изцапате килима си, бъдете сигурни, че може да се почисти. Най-добре е, разбира се, да използвате професионален препарат, който гарантират бърз и качествен резултат. Важно е да не превишавайте количеството препарат за отстраняване на петна, посочено на етикета, в опит да подобрите ефекта. Единственото, до което това може да доведе, е обезцветяване на зоната, където е петното. Ако обаче се случи да изцапате мокета и да не разполагате в момента със средство за отстраняване на петна, можете да използвате народни средства – водно-оцетен разтвор, разтвор на сода за хляб или лимонена киселина, както и като сапун за пране.

Всички са ефикасни и няма да е сложно да отстраните бързо петното. Друг важен съвет е да не търкате силно в желанието си да махнете петното. Това може да доведе до повреда на нишките на мокета или до оформяне на още по-голямо петно Вземете една или няколко салфетки и попийте разлятата течност. След това напръскайте изцапаното място с препарат за петна и изчакайте да подейства. Прочетете и спазвайте инструкцията, която е написана на препарата.

Основно почистване на мокетения килим

Поне веднъж или два пъти годишно освободете цялата площ на мокета, за да можете да достигнете и до трудно достъпните места. Първо почистете цялата мокетена повърхност с прахосмукачка. След това почистете с четка и препарат или сапунена вода, като изчетквате без особена сила, умерено. Не бива да мокрите прекалено много мокета. Нека четката е само влажна. Вземете суха кърпа и минете с нея отново през целия мокет, като подсушавате мокета.

Когато мокетът е напълно сух, можете да върнете мебелите и предметите по местата им.

Познавайки тези прости правила, можете лесно да почистите мокетения Ви килим сами у дома и да се наслаждавате дълго на неговата красота и удобство. Ако решите все пак, че това е трудоемко за Вас и нямате време, можете да извикате професионалисти. Те ще почистят мокета Ви, а Вие ще сте доволни от чистотата.

Най-търсени

Категории публикации