Батути

Показване на 1–12 от 16 резултата

Батути и трамплини

Добре дошли в нашия онлайн магазин за батути

Тук можете да направите Вашия избор и да закупите батути за Вас и Вашето семейство!

Скачането на батут започна много бързо да придобива популярност.

Хората, които са уморени от обичайните занимания във фитнес клубовете, са щастливи да опитат за себе си тази нова форма на спорт.

Скачането на батут е много популярно както при деца, така и при възрастни. Практически всеки е имал и има такава мечта и сега е лесно да я осъществи. Това е прост и в същото време много ефективен спорт за поддържане на физическата подготовка. Също и за оформяне на тялото, защото перфектно развива всички мускулни групи и вестибуларния апарат. Трамплинът тренира координацията, издръжливостта и насърчава бързата загуба на тегло.

батути за деца

Тренировка на батути (трамплини)

По време на тренировка на батут получавате много голямо физическо натоварване, но на практика не го усещате. Силата и кардиото в комбинация с изпълнението на сложни координационни упражнения са основните фактори, които са необходими за поддържане на добра физическа форма за възрастни. Скачането на батут ги осигурява едновременно и напълно.

Батути

Батутите имат различни технически характеристики: размери, дръжка, мрежи, стълба. Те притежават сертификат за безопасност и качество TUV & GS. Според най-строгите световни критерии и могат да бъдат предназначени както за дома Ви, така и за двора или вилното Ви място за почивка.

Можете да купите избрания от Вас батут тук. Харесайте и нашата Facebook страница и бъдете в час нашите промоции и акции. В блога на сайта можете да видите различни тренировъчни програми и режими. Ако се нуждаете от консултация, можете да ни търсите и по телефон и email hello@duvlan.fitness

Как се отслабва, скачайки редовно на батут или трамплин, вижте тук.

Батути – видове, характеристика

Батутът е универсално спортно съоръжение, което служи за забавление и тренировка едновременно. Сферата на приложението на батутите е широка: от детска площадка за скачане до симулатор за обучение на астронавти.

Видове батути

  • Професионални спортни

Това са батути, които се използват от спортистите (акробати и гимнастици) за тренировки и подготовка за спортни състезания. Те имат сгъваема конструкция и голяма площ.

Изработени са от висококачествен и здрав материал и следва да бъдат сертифицирани. Установяват се на открито или в спортен комплекс. Професионалните батути могат да се използват и в развлекателни центрове и плажове.

  • Улични

Използват се за скачане на открито. Подходящи за тренировки и забавления.

Има модификации с различни размери и форми: кръгли, правоъгълни, квадратни и дори осмоъгълни. Батутът може да се използва от един човек или няколко души.

Батути
  • Фитнес батути

Тези батути са предназначени за затворени пространства. Те позволяват да тренирате различни мускулни групи. При упражнения на фитнес батут се намалява натоварването на ставите и коленете. Лесен за използване и не заема много място.

  • Надуваеми батути

Тези атрактивни батути се използват като атракция за деца. Те са многофункционални, разноцветни устройства под формата на пързалка, някакъв приказен герой, замък и др..

Надуваемите батути са разделени на следните видове: мини надуваеми батути, улични надуваеми батути; домашни надуваеми батути, големи по размер, с допълнителни пързалки или басейн.

  • Любителски водни

Този батут представлява надуваем балон, върху който е опънато специално платно за скачане. Има и надуваеми тръби. Използва се за развлечения и дейности на открито. Може да се използва не само във вода, но и на суша.

Характеристики на батутите

Батутът се състои от следните съставляващи части: рамка, W-образни крака, пружини и платно за скачане.

Основата на батута или рамката, изработена от тръби, има кръгла форма. Рамките са изработени от метал, карбон или пластмаса. Диаметърът на тръбата е между 42 и 48 мм.

Обикновено тръбите са заварени заедно, а на някои места се вграждат болтови връзки за по-лесно опаковане на конструкцията. На повърхността на рамката се нанася защитно полимерно покритие.

Краката във формата на W служат за опора на рамката, с тях батутът е по-еластичен, стабилен и твърд.

Пружините на батута са мощни спирали, изработени от поцинкована стомана. Те са много устойчиви на физически натоварвания и външни влияния.

Дължината на пружините директно зависи от размера на конструкцията. Приблизително е 165-215 мм. С помощта на пружините човек се отблъсква от повърхността и на това се дължи отскачането във височина.

Платното за скачане се монтира като основа и опора за скачането. Най-често платното е произведено от плътен, устойчив полиестер.

Как да изберем батут

Форма на продукта

Има два вида форми на уреда: правоъгълни и кръгли.

Кръглите модели се считат за по-безопасни. Правоъгълните батути осигуряват по-голяма маневреност при скачане, но се считат за по-травматични.

Рамка

Един от основните параметри на надеждността на конструкцията е здравината на рамката и заварените конструкции. Рамката, изработена от поцинкована стомана, се счита за най-здравата.

Платно за скачане

Материалът, от който е изработено платното за скачане, трябва да е здраво и неразтегливо, както и да има висококачествени шевове на възлите на мястото, където е закрепено платното за скачане.

Пружини

Издръжливостта на батута и интензивността на скоковете зависят от дължината на пружината и от техния брой.

Защитна постелка на повърхността за скачане

Колкото е по-широка и плътна постелката, толкова по-безопасна е тя. По своята ширина допълнително пришитата постелка трябва напълно да скрие пружината и рамката.

Защитна мрежа

Защитната мрежа предпазва от случайно падане извън батута. Основното изискване на конструкцията е здравина и стабилност.

Основни характеристики на батутите
Спортуване върху батутБатутът може да се използва не само като забавление или като уред за обучение на професионални спортисти, но и като средство за премахване на наднорменото тегло. Основният плюс на упражненията на батут за отслабване е, че такива упражнения са достъпни за абсолютно всички, независимо от възрастта и физическата подготовка.
Какви видове батути съществуватНадуваеми батути –  На пазара се предлага огромно разнообразие: всякакви конфигурации, цветове, форми. Те са направени от материал, съдържащ PVC. Te се намират в зоните за отдих, в обществените градини, паркове.
Водни – най-много се използват по морските курорти.
Мрежести – Те имат алуминиева рамка и еластично платно. Имат висока мрежа около периметъра, която служи като защитна бариера.
Фитнес батути – За тренировка в затворени пространства. За трениране на различни мускулни групи. Щадящи са за ставите и коленете.
Мини батути – Дизайнът им като цяло е много подобен на мрежести батути. Основната разлика е липсата на мрежа.
Форми на батутитеКръгли и правоъгълни по форма. Кръглите на практика са по-безопасни.
Съставни части на батутитеРамка – от качествен материал, с по-голямо разрешено натоварване. Платно – от здрава и неразтеглива материя. Пружина – от качеството й зависи издържливостта на целия батут. Защитна мрежа – висока степен на безопасност. Защитна постелка -значително намалява риска от удари и травми.
Положително въздействие на скачането върху батутДобро функциониране на сърдечно-съдовата система;
Производство на ендорфини;
Добро самочувствие след тренировка;
Настроение и тонус;
Контрол на теглото.

Защо да имате батут?

С настъпването на лятото родители искат децата им да прекарват повече време сред природата, извън града, може би, при баба си и дядо си на вилата или на село.

Какво разнообразие можем да създадем на едно дете на вилата или на село, далеч от приятелите му в града? Отговорът е прост, трябват ни батут и малка площадка.

В тази статия ще Ви разкажем как да изберем правилния батут с предпазна мрежа.

Какъв батут е най-подходящ за вилата

Еднозначно не е възможно да се отговори на този въпрос, тъй като всеки конкретен случай  е различен, всеки има своите собствени цели и представи за батута. Но ние, все пак, се опитахме да Ви изберем няколко препоръки при избор на батут за скачане:

  1. Размер на батута

Препоръчваме да изберете батути за летни вили от 244 см. С този размер диаметърът на зоната за скачане ще бъде около 183 см. Този размер ще бъде идеален за забавление на дете от 3 до 12 години. Не забравяйте, че колкото по-голям е батутът, толкова по-безопасно и по-удобно е да се скача върху него.

  1. Мрежа на батута

По-безопасни батути с вътрешна мрежа и извити стълбове. Този дизайн осигурява висока степен на безопасност за децата. Рискът от удари в защитната постелка и стълбовете на мрежата е силно намален.

  1. Рамка

Колкото по-тежък е комплектът за батут, толкова по-качествен метал се използва при производството на рамката. За това свидетелста максималното допустимо тегло на потребителя в описанието на батута. Колкото по-голямо е разрешеното натоварване, толкова по-добри са материалите на рамката и пружините.

  1. Гаранция

Батутите с дълъг гаранционен срок ще бъдат по-добри и по-издръжливи. За производителите не е изгодно да предоставят разширена гаранция за стоки с ниско качество.

  1. Пълно окомплектоване

Обърнете внимание на комплектацията на батута, много производители комплектоват батутите с долна мрежа и стълба. В следствие на това цената им може да бъде по-висока, от тази на други батути.

Батут с какъв диаметър да избертете?

Батутите за поставяне навън се предлагат в различни размери. Размерът на кръглите батути е равен на диаметъра им и обикновено се измерва във футове или сантиметри.

Размерът на кръглия батут се измерва в крайните точки на рамката му. Не зоната за скачане, а целият батут. Размерът на платното за скачане обикновено е по-малък от размера на батута. Това се дължи на конструктивната особеност на рамковите батути. Платното за скачане е прикрепено към рамката със специални пружини, които държат платното разтегнато.

За безопасност мястото на пружината е покрито със специална защитна постелка, която скрива мястото на закрепване на рамката с платното за скачане.

Когато избирате батут за вилата,  насочете вниманието си към батут, който е с голям диаметър.

Често задавани въпроси

Какви са плюсовете, освен забавлението, за децата, скачащи на батут?

Отговор: мозъкът на детето започва да получава непозната информация за света около него и веднага записва физическата реакция на организма от новите движения. Има много положителен ефект върху психическото развитие на децата, помага за подобряване на паметта.

Kои батути са най-безопасни?

Отговор: Това са батутите с гъвкава мрежа. Също с мек ръб. Омекотяващите характеристики са 30 пъти по-ефективни от уплътненията по ръба при традиционните батути.

На какво да се обърне внимание при избор на батут?

Отговор: На наличието на безпружинен механизъм. Амортисьори вместо пружини, разположени под тента, недостъпни по време на Скачане.

За какво трябва да се внимава, когато купувате батут за детето си?

Отговор: Опасността от нараняване при това забавление е изключително висока. При тренировка на батут могат да се следните наранявания: синини и ожулвания, разтягане, дислокации, спукани връзки на ставите на краката костни фрактури, увреждане на врата, главата, фрактури на компресия на гръбначния стълб, сътресение и черепно-мозъчна травма. Защитните мрежи, меки страни, надуваемият батут сам по себе си – всичко това не е в състояние да намали риска от нараняване. Ако на батута има няколко деца, особено на различна възраст, тогава рискът от нараняване се увеличава значително, докато по-малките деца са изложени на по-голям риск