Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Кои са ползите от батут

За какво е полезен и какви са ползите от батут?

На пръв поглед, скачането на батут изглежда занимание, макар и забавно, но в същото време несериозно. В същото време се оказва, че ползите от батут могат да бъдат благоприятни за здравето.

Ако преди за много хора думата “батут” се свързваше само с детска надуваема атракция, която се появява в парковете всяко лято, сега ползите от батут са много и различни.

В резултат на редовните упражнения, основните мускулни групи на тялото Ви достигат до състояние на пълен тонус, а състоянието на сърдечно-съдовата и лимфната системи се нормализира. Ритмичното дълбоко дишане напълва кръвта с кислород и това има благоприятен ефект върху метаболизма на организма. Натоварването е толкова интензивно, че средно 700 калории се изгарят са една 45-минутна тренировка.  

За сравнение: същият ефект може да се постигне, ако тичате в продължение на 1,5 часа, плувате в продължение на 2 часа или карате колело цели 5 часа. И изненадващото е, че в същото време умора почти не усещате!

Какво Ви е нужно да имате, за да практикувате?

Дрехи от “дишащи” материи, които напълно покриват ръцете и краката и не ограничават движенията. Например, това може да бъдат хлабави потници и тениски с дълги ръкави. За някои упражнения на батута ще трябва да се отблъсне с ръцете си. За да не се получават мазоли, трябва да носите велосипедни ръкавици (те са без пръсти, с удебеляване в дланта).

Обувки: можете да скачате и боси, но ако кожата на краката е чувствителна, трябва да носите чорапи с удебелени подметки или може да сте обути със спортни обувки.

Между другото, батутът се използва и при обучението на космонавтите: той тренира вестибуларния апарат, подобрява координацията и Ви учи за по-бързо вземането на решения. И затова тези занимания ще Ви помогнат да се чувствате по-уверени в шофирането и да успеете в спортове, които се нуждаят от бърза реакция, като тенис или ски спускане.

Най-търсени

Категории публикации