Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Витамин А – как се приема

Витамин А

Всички знаем каква огромна полза за организма ни имат витамините. Без тях жизнените процеси не могат да функционират нормално. Какво представляват витамин А и бета каротин?

Подобно на много други витамини, витамин А е важна част от балансираната диета и здравословния живот. Подобно на витамините E, D и K, той е един от мастноразтворимите витамини.

Това означава, че винаги е необходимо малко количество мазнини, за да може тялото ви да ги абсорбира оптимално.

Със сигурност не е проблем усвояването му от храни като черен дроб, но някои други, като морковите, например, винаги трябва да се консумират с малко масло – примерно, в салата от сурови зеленчуци. Нека видим как тялото ви може да се възползва най-добре от витамин А.

От химическа гледна точка витамин А не е отделен витамин, а цяла група вещества, така наречените ретиноиди. Повечето хора са запознати с ретинола. Има също ретинал, ретиноева киселина и ретинил палмитат. Всяко от тези вещества е част и има индивидуални свойства.

В допълнение към витамин А има и предшественици на витамина, които могат да бъдат превърнати във витамин А от вашето тяло. Те се наричат ​​провитамини. Най-известният прекурсор е бета-каротинът. Той принадлежи към групата на каротеноидите и е също толкова ценен за тялото, колкото и другите форми на витамин А. В природата бета-каротинът се среща само в растенията.

Действие на Витамин А в организма

действие на витамин А в организма

Противно на общоприетото схващане, Vitamin A е нещо повече от очен витамин по своя ефект, защото той също допринася за:

  • Нормална функция на имунната система
  • Поддържане на нормални лигавици и кожа
  • Нормален метаболизъм на желязото
  • Има специална функция в клетъчната специализация

Дневна нужда и дозировка на Vitamin A

От колко витамин А се нуждае вашето тяло? Специалистите препоръчват 0,8 mg ретинол на ден за жени и 1 mg за мъже, за да се покрие дневната нужда от витамин А.

Нуждите за деца са малко по-ниски – между 0,5 и 1 mg в зависимост от възрастта и пола. Юношите на възраст между 13 и 18 години, бременните и кърмещите жени, от друга страна, имат малко по-високи нужди от витамин А.

1 до под 4 години          300mcg  

4 до под 7 години          350mcg  

7 до под 10 години        450 mcg                

10 до под 13 години      600mcg  

13 до под 15 години      800mcg  

15 до под 19 години      950 mcg

19 до под 65 години      850 mcg              

65 години и повече       800 mcg                

Бременни жени             800 mcg

Кърмещи майки         1300 mcg

Нуждата от бета-каротин е много по-висока. В крайна сметка тялото тепърва трябва да го преобразува във Vitamin A. Необходими са шест милиграма бета-каротин, за да получите милиграм ретинол.

Източници на витамин C през зимата

По принцип можете лесно да покриете дневните си нужди със здравословна диета, тъй като витамин А и провитаминът бета-каротин се съдържат в много видове плодове и зеленчуци. Малко парче черен дроб, морков или порция спанак обикновено покриват нуждите оптимално.

Когато приготвяте ястията обаче, трябва да се уверите, че храната не се готви твърде дълго, в противен случай съдържанието на витамини ще бъде намалено.

Същото се случва, когато продуктите са изложени на светлина твърде дълго: това води до разграждане на витамините. В най-добрия случай храната следва да се съхранява на тъмно място.

Недостигът на Vitamin A обикновено възниква във връзка с хранително разстройство или сериозно основно заболяване, като увреждане на черния дроб или тежко храносмилателно разстройство. Ако искате да предотвратите дефицит, интегрирайте храни, които съдържат витамин А в диетата си и поглезете себе си и семейството си с „витаминен коктейл“ от време на време.

Дефицит: кой е изложен на риск?

дефицит на витамин А в организма

Според Световната здравна организация (СЗО), дефицитът на витамин А е налице, когато нивото на витамина в кръвната плазма е по-малко от 10 микрограма на децилитър (µg/dl). Но още преди това (между 10 и 20 µg/dl) се разглежда като начало на дефицит.

Дефицитът на витамин А е най-често срещаният дефицит на витамин в света. Особено често се среща в развиващите се страни. В европейските страни снабдяването с витамин А като цяло е добро.

Рискови групи за недостиг на Vitamin A са недоносените бебета, податливите на инфекции деца, бременните и кърмачките, хората над 65 години и хората с неадекватно, предимно растително хранене, тъй като мастноразтворимият витамин А се намира предимно в животински храни. Прекурсорите (каротеноидите) се съдържат в растителните храни, които след това се превръщат в активен Vitamin A в тялото.

Недостиг в организма – причини

Липсата може да има различни причини. Ето най-често срещаните от тях:

  • Недостатъчен прием (например, небалансирана диета)
  • Труден прием (например, поради стомашно-чревни заболявания)
  • Лош капацитет за съхранение (например, в случай на злоупотреба с алкохол)
  • Повишена нужда, която не е покрита (например, по време на бременност)
  • Временно ниски нива на витамин А могат да възникнат и при някои инфекциозни заболявания, като морбили.

Дефицит и ефекти при бременност

Според специалистите, бременните жени от 4-ия месец трябва да приемат 1,1 милиграма Vitamin A на ден. Това е повече от препоръчителната дневна нужда за жени с детероден потенциал извън бременността (между 0,8 и 1,0 милиграма в зависимост от възрастта).

Ако бъдещите майки развият дефицит на Vitamin A, това може да засегне не само собственото им здраве, но и здравето на нероденото дете – според проучвания, развитието на детето може да бъде нарушено, ако има твърде малко витамин.

Бъдещите майки обаче също не трябва да предозират, тъй като това може да доведе до малформации на детето – например, цепнато небце, увреждане на растежа, черния дроб и очите.

Най-търсени

Категории публикации