Безплатна доставка при плащане онлайн! Допълнителни 5% отстъпка при поръчки над 300 лв.

Тренировка с велоергометър за загрявка

Тренировка с велоергометър за загрявка

Тренировка с велоергометър за загрявка

Велоергометърът е кардио уред, който имитира колоездене. Тренировките на велоергометър много добре укрепват мускулите на краката, сърдечно-съдовата и дихателната система. Средно 400 до 700 калории се изгарят на час упражнения.

Основното предимство на този уред е неговата компактност и добра цена в сравнение с други кардио уреди като бягаща пътека, елипсоид. Можете да тренирате на велоергометър независимо от сезона. Може да бъде много приятна зареждаща тренировка като го комбинирате с любима музика или гледане на музикални клипчета.

За всички уреди за тренировка, също и за велоергометрите си има списък с ограничения, например заболявания на дихателната система, хипертония, болки в гърба и др. Ако не сте сигурни дали да тренирате на велоергометър, консултирайте се с Вашия лекар.

Как да тренирате на велоергометър. Основни правила за тренировка с велоергометър за загрявка

1. Подготовка

Тренировката Ви трябва да започне с леко загряване. Дрехите трябва да са удобни и да не ограничават движението, като например тениска и шорти. Обувки – леки маратонки или велосипедни обувки, не боси. По време на тренировка на велоергометър се препоръчва да пиете негазирана вода на малки глътки.

2. Правилно седене

От правилното сядане ще зависи  ефективността на тренировката Ви. Регулирайте седалката и волана на Вашия велоергометър за максимален комфорт. Трябва да седнете и гърбът да е в изправено положение, без да се напрягате и без да извивате гърба си. Раменете могат да бъдат леко заоблени, ръцете трябва да са отпуснати. Натоварването следва да бъде равномерно разпределено върху мускулите на краката. Коленете могат да бъдат насочени леко навътре или напред, а стъпалата трябва да се държат успоредно на пода. Дръжте главата си изправена, гледайте напред, сякаш шофирате по истински път.

Някои велотренажори са оборудвани с функции, които след въвеждане на възрастта следят сърдечната честота и променят интензивността на тренировката за постигане на зададени резултати, предотвратявайки претоварването на сърцето.

3. Колко време да тренирате на велоергометър за тонус и загрявка?

Начинаещите трябва да започнат с тренировки с продължителност 20-30 минути, като постепенно увеличават продължителността и натоварването. Оптималната продължителност на тренировка на велоергометър е 40 – 60 минути.

След като научихте как да тренирате правилно на велоергометър, трябва да следвате основните правила и тогава тренировките Ви ще бъдат безопасни, ефективни и удобни. Резултатът ще бъде видим след 1-2 месеца. Мускулите ще укрепнат, издръжливостта ще се увеличи. Ще изпитате лекота при ходене и при изкачване на стълби.

Тренировките на велоергометър е чудесен вариант за привеждане на тялото в тонус със заседнал начин на живот или работа в офиса.

Най-търсени

Категории публикации